Reizen met hooggevoelige kinderen

Als je kinderen hooggevoelig zijn kan zelfs de gedachte aan reizen al overweldigend zijn. Al die veranderingen en vele nieuwe indrukken, kunnen er op vakantie ook voor zorgen dat ze plots heel huilerig worden, sneller boos zijn of ruzie gaan maken.

We verwachten als ouders vaak veel van onze vakantie, maar we vergeten soms ook dat zij op school ook al de hele tijd onder constante spanning hebben gestaan. Zeker voor deze kinderen is het nodig dat zij tijdens onze vakanties ook de nodige rust vinden om hun overvolle batterijtjes weer op te laden.

In Sri Lanka, een vakantie waar ik zelf genoodzaakt was een prikkelarme omgeving te creëren om te herstellen van mijn chronische vermoeidheid, zagen we niet alleen wat ikzelf nodig had, maar zagen we ook dat onze kinderen helemaal open bloeiden.

Sindsdien weten we dat onze kinderen:

  • veel rust
  • voorspelbaarheid
  • een eigen plekje
  • tijd die ze zelf kunnen indelen
  • aandacht van mama en papa

nodig hebben om helemaal tot rust en tot hun ware zelf te komen.

We pasten in onze latere reizen dezelfde dingen toe en omdat we steeds zoveel veranderingen in onze kinderen zien, willen we deze tips graag met jullie delen.

Wie weet kan het jullie kids ook helpen om als gezin nog meer te kunnen opladen. Maar elk kind en elk gezin is anders. Doe vooral wat voor jullie het best werkt!

Bestemming – BE THERE

Kies een land, een plaats uit die jullie graag willen ontdekken als gezin. Een plaats waar het je leuk lijkt om er te ‘leven’, om er gewoon al te ‘zijn’. Een plaats waar iedereen kan opladen.

Kies bij voorkeur een land met mooie natuur en water, want daar vinden ze het meeste rust. En wij houden ook vooral van de zon!

Of het nu dichtbij of ver is, dat maakt weinig verschil, want we zijn verbaasd hoe goed de langere vluchten met hen gaan.

Route – SLOW TRAVELLING

Verblijf op 1 of slechts een aantal plaatsen en neem overal voldoende tijd om de plaats echt in je op te nemen. Stap af van het gegeven dat je alles wil gezien hebben in het gekozen land en stippel geen te drukke route uit. Bedenk wat het allerbelangrijkste is wat je wil ervaren. En wat wil jullie écht zien daar? Zijn het alle tempels, zijn het de vele toeristische attracties of wil je enkele dingen écht intens met hen ervaren?

Wij zagen dat het de mooiste momenten waren in het riviertje onderaan en niet op de bekende waterval, dat niet het bezoeken, maar het spelen in de rijstvelden een blijvende indruk op onze kinderen maakte, dat het helpen in plaats van het bezoeken in de cocosplantages ons allen het meeste bij zijn gebleven.

Wat willen jullie écht?

Verblijf – LIKE HOME

Kies een verblijf waar de kinderen zich ‘thuis’ kunnen voelen. Onze kids voelen zich het best in een eigen huisje of Villa, waar weinig (en liefst geen) andere mensen zijn. Zij houden niet van hotels met weliswaar alle comfort voor mama en papa en leuke attracties voor de kids, maar ook veel te veel mensen, lawaai en …te weinig persoonlijke ruimte waar ze zich even kunnen in terug trekken. En dit geldt trouwens ook voor hun mama en papa.

Wij kiezen voor een huisje van waaruit we mooie dingen kunnen gaan bezichtigen, beleven, maar net buiten het centrum.

We merken dat onze kinderen zich duidelijk het veiligst voelen als we met ons gezin alleen zijn,

zonder te veel andere mensen, dan komen zij het meest tot rust.

Bij voorkeur kiezen we ook voor een huisje met een zwembad of aan het strand, want we merken dat wanneer onze kids dagelijks kunnen zwemmen, ze daar beter van worden. Na een drukke activiteit (of een uurtje Ipad bijvoorbeeld), nemen ze steevast een duik in het zwembad en komen ze als herboren weer uit het water. Water doét iets met hen.

Maar het hoeft niet altijd een villa te zijn, ook een (grotere) tent kan voldoende zijn, want de omgeving zal alles goed maken. Of wissel af en dan kan af en toe een hotelletje zeker geen kwaad.

Een eigen plekje – MY SPACE

Of het nu een tent, een kamer of een eigen villa is, onze kinderen hebben alle drie een eigen plekje nodig.

Al is het het plaatsje naast hun bed waar ze hun persoonlijke spulletjes kunnen opbergen en waar ze hun knuffeltjes als het wat minder gaat, steeds kunnen terug vinden.

Dagindeling – VOORSPELBAARHEID

Hoewel ikzelf het liefst alles op me laat afkomen, gedijen onze kids het meest bij een duidelijke dagindeling. Wij plannen niet elke dag, zelfs pas om de 2 dagen een ‘uitstap’. De dagen dat ze ‘thuis’ zijn, zijn voorspelbaar en dat brengt hen RUST.

Onze dagindeling ziet er dan als volgt uit:

  • Ontbijt: 9u
  • Voormiddag: vrije tijd: spelen, knutselen, zwemmen,…
  • Lunch: 13u
  • Na de lunch: Minimum 1, maximum 2 uur RUST. Dat wil zeggen dat iedereen zich even ALLEEN mag bezig houden en kunnen die schermpjes ook even boven gehaald worden. Maar ook lezen, knutselen of gewoon rustig zwemmen kan allemaal om ieders hoofd tot rust te brengen.
  • 15u30: samen zwemmen
  • Na de rust zijn we helemaal opgeladen om met onze kids te spelen. En dan liefst in het zwembad.
  • Ook springen we dan even samen op de scooter of trekken de straat in.
    16u30 a 17u: TEATIME
  • Onze kindjes houden ervan om samen een momentje te genieten met wat lekkers en thee/vruchtensap. We kiezen liefst voor lokale lekkernijen die we dan samen proeven. Eventjes bij elkaar zijn en genieten…
  • 19u: avondeten
  • Na het eten: nog een rustige activiteit of avondwandeling.
  • Samen slapen.

Uitstappen – LESS IS MORE

De meesten maken op voorhand een duidelijke planning wat ze willen gezien hebben. Meestal ziet het er van thuis uit allemaal even spectaculair uit. Maar vraag je op tijd af: ‘Zou ik dat in eigen land ook gaan bezoeken?’ ‘Vind ik het dat waard om bijvoorbeeld 1.5 u daarvoor onderweg te zijn met de kinderen? Gaan onze kinderen dit ook leuk vinden?’

Wij bekijken thuis al eens ruw wat er ter plaatse ongeveer te zien zal zijn, maar beslissen doen we pas op locatie. Als je met de locals praat, kom je soms op hele andere dingen uit die soms nog mooier zijn dan de dingen die in elke reisgids staan.

Natuurlijk willen wij ook bepaalde dingen niet missen, maar beperk je en vraag je steeds af: Wat wil ik écht?

Vaak vertrekken we pas na het rustmoment en merken we dat dat voor hen echt ideaal is. Dan hebben ze eerst wat oplaadtijd gehad en kunnen ze meer genieten van wat ze tegen komen. En vaak merk je dan dat 3 uurtjes in het waterpark of dierentuin écht wel genoeg is…

Ook als we beslissen in de voormiddag te vertrekken, zorgen we steeds daarna nog voor een oplaadmoment zodat ze niet overprikkeld naar bed gaan.

Op restaurant

Probeer te vermijden dat je elke keer op restaurant moet eten. We merken dat onze kids dat vermoeiend vinden. Als je toch veel restaurants dient te doen, probeer dan te eten op minder drukke momenten en neem iets mee om het wachten te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.